“In een ver verleden heeft mijn schoonvader ook bij Van Ede & Partners gewerkt, aan het einde van zijn loopbaan. Maar ik kende Van Ede & Partners ook als naam in de markt, als A-label dat voor mij altijd een fijne uitstraling had. Op enig moment – ik was toen al heel wat jaren ondernemer – ontstond bij mij de behoefte om meer samen te doen. Vanuit mijn eigen bedrijf werk ik ook veel samen, maar niet op structurele basis. Ik merkte dat ik weer vaste mensen om me heen wilde, met wie ik werkoverleg heb, kan sparren en met wie ik samen trajecten kan oppakken die ik alleen niet kan bieden. Daarom heb ik contact gezocht met Van Ede & Partners. Ik had het idee dat dit weleens een organisatie zou kunnen zijn waaraan ik me voor langere tijd wilde binden. Vanwege de degelijke trajecten en de diversiteit van de doelgroep, maar ook vanwege de meerwaarde van al die trainingen die mensen er doorlopen. Trainingen waarin ze gevoed worden door anderen die net als zij met hun eigen doelstellingen aan de slag zijn. Dat is iets unieks wat je bij een gemiddelde loopbaancoach niet tegenkomt.”
“Allereerst heb ik zelf werk gevonden dat mij ontzettend veel zin geeft. Het is niet alleen zingevend werk, ik heb ook altijd zin in mijn werk. Ik kijk uit naar elk gesprek, ben altijd nieuwsgierig en kan echt mijn passie kwijt in wat ik doe. Misschien klinkt het als een cliché, maar dat gun ik anderen ook: dat ze werk vinden dat bij hen past, bij hun kwaliteiten, hun talenten, hun drijfveren. Daarnaast heb ik in mijn leven zelf ervaren hoe belangrijk het is om regelmatig stil te staan en te reflecteren op: doe ik nog steeds de juiste dingen? Ik heb al zo vaak mensen meegemaakt die tijdens een traject verzuchten: ‘Waarom heb ik dit niet eerder gedaan?’ Omdat ze erachter komen dat ze – soms al jaren – eigenlijk iets heel anders zouden willen doen. Dat drijft mij ook. Ik wil stimuleren dat mensen eerder bewust aan de slag gaan met zichzelf, en of het allemaal nog klopt wat ze doen.”
“Juist in dat bewust maken. Van oorsprong ben ik intermediair voor interim managers, in het bijzonder in de financiële hoek. Van lieverlee is mijn focus verschoven naar het begeleiden van teams en uitgebreid naar onder meer techniek en ICT. Wat ik zie in mijn praktijk is dat reflecteren er bij veel mensen niet in zit. Op de meeste opleidingen word je niet in een vroeg stadium geleerd hoe je dit kunt doen en wat het oplevert. Laat staan om stil te staan bij je gevoelens en wat die voor invloed hebben op je lichaam. Wat ik mooi vind, is om mensen dat te laten ervaren en hen zo inzicht te geven in wat ze nog niet ontdekt hebben. Of het nou een talent is of een patroon waar ze in vastgeraakt zijn, of een belemmerende overtuiging. Het is prachtig als iemand zich daarvan bewust wordt en ervaart: ik heb ook een andere kant in mij die ik niet zo sterk ontwikkeld heb maar wel kán ontwikkelen. Opeens ziet: dit kan ik ook.”
“Stel, iemand vindt het lastig zijn mening te geven in een overleg. Daarbij kan de belemmerende overtuiging zijn: ik zeg alleen wat ik honderd procent zeker weet. Wat ik dan vaak meemaak is dat cliënten wel kunnen vertellen wat voor gedachten ze in zo’n overleg hebben, maar niet voelen wat er op zo’n moment in hun lijf gebeurt. Dat ze bijvoorbeeld niet beseffen dat ze ondertussen hun spieren aanspannen, dat hun ademhaling hoog gaat zitten, hun hart snel gaat kloppen. Veel mensen zitten vast in hun hoofd. Ik help hen via oefeningen hun intuïtie of gevoelskant aan te spreken. Dat is iets heel waardevols. Want zo ontdekken ze vaak dat in die gevoelskant een antwoord verscholen ligt dat richting geeft. Van daaruit kunnen ze andere stappen ondernemen, of durven ze misschien meer op die intuïtie te gaan varen. In plaats van alleen maar te luisteren naar die stem in hun hoofd die zegt: ‘Dat kan jij niet’. Of ‘Dat is niks voor jou.’ Zo kunnen ze ook anders naar hun werk gaan kijken, of naar zichzelf, en andere paden gaan bewandelen.”
“Eigenlijk zou je willen dat veel meer mensen af en toe een check-up komen doen. Nog voordat ze voor het blok gezet worden doordat ze in een burn-out-situatie terechtkomen of hun baan op losse schroeven staat. Ik zou zeggen: als het spannend wordt of je voelt wat angst, onderzoek dat dan en ga het niet uit de weg. Veel mensen zijn geneigd in hun comfortzone te blijven hangen. Terwijl het goed is om af en toe te kijken: klopt het nog? Sluiten mijn drijfveren nog steeds aan bij mijn huidige werk? Geeft mijn werk mij nog steeds zin? Zelf sta ik ook regelmatig stil bij of ik nog het juiste werk doe - practice what you preach. Onder andere door te blijven investeren in mijn eigen ontwikkeling. Zo doe ik elk jaar minimaal één training en zoek ik supervisie en intervisie op om me een spiegel te laten voorhouden. Dat voorkomt niet alleen dat er bij mij blinde vlekken ontstaan, maar geeft mij ook veel nieuwe inspiratie.”
Manon Janssen
Is werkzaam bij: