Terugblik - Veranderende arbeidsmarkt met Henk Eggens

Terugblik - Veranderende arbeidsmarkt met Henk Eggens

College Tour - De veranderende arbeidsmarkt  met Henk Eggens van Noorderlink

21 september 2021 in Groningen

De collegetour voorziet in een behoefte om met elkaar en met experts belangrijke onderwerpen uit te diepen. Deze keer nam Henk Eggens van Noorderlink ons mee in zijn beeld van de arbeidsmarkt in het Noorden en hoe deze in rap tempo verandert. En wat een werkzoekende moet doen om er tussen te komen. 

Henk trapte de bijeenkomst meteen goed af, hij is van het vinden en niet van het zoeken. Dat was voor ons een mooie aangever om eens te zoeken in het eigen denk- en gedragspatroon. Hoe zit dat voor mij? Henk lardeerde dat met persoonlijke ervaringen en met voorbeelden uit zijn zakelijke praktijk. Waar Henk zich mee bemoeit wordt het leuk en gezellig. Hij organiseert popevenementen en we hebben na zijn verhaal allemaal spijt dat we Rooie Rinus gemist hebben.

Ik weet niet hoe het met jou zit maar Rooie Rinus is iets uit een grijs verleden. Maar nadat Henk er over vertelde werd mijn nieuwsgierigheid weer aangewakkerd. En dat is de crux van waar het deze College Tour over ging. Laat je leiden door je nieuwsgierigheid, laat je zien en leer de taal van de ander, weet wat er speelt en waar nood aan is en bovenal; vind een manier om met veel anderen in gesprek te komen over
wat jullie beiden bezig houdt.

 

Pfffffff…………..

Makkelijker gezegd dan gedaan bleek weer uit de reacties van de aanwezigen. Het kan zijn dat er nood is aan goede professionele HBO-ers in veel sectoren, maar als je steeds achter het net vist is het nog niet zo makkelijk om de moed er in te houden.

Natuurlijk is Henk geen Petemoei die door met het toverstokje te zwaaien alles ‘fixt’ wat steeds niet lukt. Henk gaf wel een opening door met ons te delen dat een vaste fulltime baan eigenlijk voor werkgever EN werknemer risicovol is. Misschien is het wel oud denken dat dat ideaal is en dat dit zou getuigen van maximale betrokkenheid. Het is
maar een voorbeeld van anders denken over werk en banen. Stel dat je 2 parttime banen hebt, hoe zou dat jou en de ander meer rust en flexibiliteit kunnen geven?

Henk ging in feite met ons OM-denken zonder dat hij het zo noemde. Hij deelde zijn kennis van de arbeidsmarkt met ons en noemde bijvoorbeeld de voordelen van de toename van thuis werken. Wij zijn niet blind voor de nadelen maar er komt ineens een schat aan mogelijkheden voorbij om te wonen waar je wilt en te werken waar je wilt. Dat
hoeft niet altijd fysiek dicht bij elkaar te zijn. Natuurlijk geldt dit niet voor alle beroepen maar wel in veel meer beroepen dan we vroeger dachten.

En dan nog iets over de mismatch tussen vacature-eisen en kwalificaties zoals diploma’s. Henk heeft ons overtuigd van de noodzaak om aan je toekomstige werkgever te bewijzen dat je het kan. Als je voortijdig in gesprek komt met de ander en het idee dat er een diploma nodig is zich nog niet heeft vastgezet, dan is er erg veel mogelijk. En ja, als de toekomstige werkgever voor schijnzekerheid gaat, dan moet je daar niet zijn zonder diploma. Zo moet je een afwijzing ook interpreteren. Maar laat zo’n ervaring je vooral uitnodigen om proactief te zijn! Dat is wat organisaties nodig hebben. Mensen die de opgaves die er liggen kunnen fixen en ook die houding hebben. En dat gaf ons hoop. Ieder kan proactief zijn op zijn/haar eigen manier.

Kortom, zoeken naar veiligheid en dat wat precies past maakt plaats voor een meer lenige aanpak en inzetten op wat echt toegevoegde waarde heeft voor de toekomst. Als jij een toekomstige werkgever kunt overtuigen van het feit dat je onderdeel bent van die gedroomde toekomst, dan is het ‘kat in het bakkie’. Iedereen die wel eens een onwillige kat in een bakkie heeft geprobeerd te stoppen weet dat het nodig is om het doel voor ogen te houden en niet te laten weerhouden door kleine tegenvallers. Waar wil jij zijn? Welke opdracht wil jij uitvoeren en welke bijdrage wil jij leveren? Hoe ga jij er voor zorgen dat de ander meer impact heeft en hij/zij jou daarvoor wil betalen?

Makkelijk nietwaar?

Solliciteren blijkt in de praktijk meer te lijken op verleiden. En verleiden doet iedereen op zijn eigen manier. ALS je het maar doet!