Flexibel volharden versus positief denken

Flexibel volharden versus positief denken

Door Els Burger

Als je onverwachts je baan kwijtraakt, is dat vaak een hele schok, je wereld staat te trillen op zijn grondvesten, er is verdriet, boosheid, ontkenning, rouw, verongelijktheid en identiteitsverlies. Een scala aan emoties kunnen je overspoelen. En tegelijkertijd wil je graag zo snel mogelijk weer aan de slag, zekerheid, vaste grond onder je voeten, weten waar je aan toe bent, weer ‘iemand’ zijn.

In de praktijk blijkt dat vaak even te duren, die nieuwe baan of nieuwe bestemming is er niet een, twee drie. Je bevind je in het gebied van pijn en moeite.

 

Dit is een uitdaging en dat is goed te begrijpen.

Op dit soort momenten in het leven worden we geconfronteerd met de eerste van de “Vier Edele Waarheden” van de Boeddha:

Het leven is moeilijk. Dat is een waarheid, een van de allergrootste

In veel populaire literatuur wordt op dit soort momenten opgeroepen positief te blijven denken, te kijken naar wat je wel hebt in plaats van wat je niet hebt. Een oproep om de situatie te ‘sugar coaten’, de werkelijkheid een beetje mooier maken dan die feitelijk is in plaats van de werkelijkheid onder ogen te zien.

Het is de vraag of dat zo’n goed advies is. Juist onze weerstand tegen de problemen die het leven nou eenmaal met zich meebrengt, belemmert ons in het ontwikkelen van mogelijkheden om om te gaan met de negatieve en problematische zaken die op ons pad komen.

 

Perioden van pijn en moeite en tegenslag vragen om het ontwikkelen van Emotionele competentie. Dit vereist:

 

  • Het vermogen om onze emoties te voelen, zodat we ons bewust zijn wanneer we stress ervaren;
  • Het vermogen onze emoties effectief te uiten en daarmee onze behoeften kenbaar te maken en onze emotionele grenzen aan te geven;
  • De mogelijkheid om onderscheid te maken tussen psychologische reacties die relevant zijn voor de huidige situatie enerzijds en psychologische reacties die een overblijfsel zijn uit het verleden anderzijds.
  • Het besef dat de huidige echte behoeften wel bevredigd moeten worden, in plaats van dat ze worden onderdrukt zodat we door anderen worden geaccepteerd of goedgekeurd.

(Gabor Maté, 2021, Wanneer je lichaam nee zegt. Uitgeverij Ank Hermes)

 

Het ontwikkelen van Emotionele Competentie is noodzakelijk om te genezen van de kwetsuren die we onvermijdelijk oplopen in dit leven en ons werk.

‘Shit happens’, deze waarheid kunnen we beter onder ogen zien en flexibel volharden in de zoektocht naar een nieuwe plek en een betere tijd.

Want dat is een andere (systemische) waarheid; er is voor iedereen een eigen plek.