Lammert Kamphuis (1983) is filosoof en schrijver. Hij gaf les op verschillende scholen, is een veelgevraagd spreker op congressen en festivals en is hoofddocent bij The School of Life in Amsterdam.
Lammert Kamphuis laat zien dat filosofie minder onbegrijpelijk en hoogdravend is dan we vaak denken. Het boek bestaat uit drie delen: Filosofie voor de verbinding met jezelf, Filosofie voor de relatie met de ander en Filosofie voor de verhouding tot de wereld. In achttien prikkelende stukken toont hij hoe zowel eeuwenoude als hedendaagse denkers je kunnen bijstaan in het alledaagse leven.
Zo helpt Diogenes je om je authentieke zelf te zijn, Epicurus om niet te veel geld uit te geven tijdens de uitverkoop en Kant om op tijd te remmen voor een zebrapad. Maar ook daagt André Hazes je uit om vrijer te worden en De Jeugd van Tegenwoordig steunt je in je verdriet. Deze bundel biedt troost, geeft rust, verrijkt vriendschappen, creëert begrip voor andersdenkenden en leidt tot meer plezier in je werk.
Over werk gesproken. Hoofdstuk 13 (9e herziene druk) pakt de koe bij de hoorns: “Ik werk dus ik ben”. Zo schrijft hij: “Als je jezelf aan iemand voorstelt, begin je met het noemen van je naam, soms je leeftijd en leefsituatie, en dan volgt meteen je functieomschrijving. Niemand kijkt daar raar van op. Maar als je er nog eens goed over nadenkt is het bijzonder dat we op de vraag ‘wie we zijn’ beginnen te vertellen over ‘wat we doen’. Er zijn culturen waarin dat hoogst ongebruikelijk is.”
Filosofie voor een weergaloos leven door Lammert Kamphuis uitgegeven bij De Bezige Bij ISBN 9789403118307.
Veel leesplezier!
Vriendelijke groeten, Jan Maarten Bosch – Derick Maarleveld