5 Tips om jouw talent te ontdekken

5 Tips om jouw talent te ontdekken

Om te bepalen welk werk bij je past, is het van belang te weten wat je talenten zijn. Als je je aanbod goed kan verwoorden, kan je je beter profileren naar de markt. En vergroot je dus de kans de match te vinden met werk dat bij je past.

Maar het is vaak eenvoudiger om talenten van anderen te benoemen dan die van jezelf. Hoe ontdek je jouw persoonlijke, unieke talenten? Hier volgen een paar tips.

Tip 1   Talent werkt alleen in relatie tot anderen

Alleen in relatie met een ander, een afnemer, kan je talent succesvol zijn. Zelfs een kunstenaar die veel produceert in zijn atelier is pas succesvol als zijn werk door anderen wordt gekocht.

Wie is jouw doelgroep en wat verwachten deze mensen van jou? Welke relaties heb je, wat verwachten zij van je en wat laat je zien? Beschrijf welke rol je inneemt in de verschillende relaties en ontdek welke rollen overlappen. Kortom: denk vanuit jouw afnemer, want daar is jouw talent het best zichtbaar.

Hou je er van om voor anderen informatie te verzamelen en weet je dat helder te presenteren? Dan heb je misschien het ‘talent van de onderwijzer’, maar ben je in de praktijk business analist, beleidsmedewerker of teamleider.

Tip 2   Schrijf je werkzaamheden uit in detail

Leg je werkzaamheden van zowel je huidige als je voormalige werk eens onder een vergrootglas. Kijk van een afstand, alsof je als een drone boven je werkzaamheden hangt: beschrijf in detail wat je doet en hoe je dit aanpakt, elke stap van het proces, zo wordt zichtbaar wat je onbewust doet. Schrijf in de ik-vorm, het gaat om jou.

Uit dit gedetailleerde verslag distilleer je vier à vijf kwaliteiten voor elk beschrijf je een situatie waarin je ze hebt toegepast (evidence based practise). Vertellen over je talenten brengt ze tot leven. Dat spreekt meer tot de verbeelding dan containerbegrippen als klantvriendelijk, resultaat gericht.

Tip 3   Welke competenties worden gevraagd in jouw functie?

Beschrijf welke competenties in jouw huidige en eerdere functies worden/werden gevraagd. Benoem ook de competenties die je toepast in rollen die je buiten je werk vervult (zie tip 1). En welke concrete doelen heb jij daarmee gerealiseerd? Daal af in de concreetheid, de resultaten en jouw aandeel daarin.

Tip 4   Vraag drie mensen in je netwerk om jouw talenten te omschrijven

Vraag drie mensen in je netwerk om drie minuten te vertellen over welke talenten ze jou toekennen. Hoe, wanneer en in welke werkomgeving zien ze je deze talenten toepassen? Zwak hen niet af, maar luister naar wat ze vertellen en maak notities. Kies bij voorkeur drie mensen uit verschillende netwerken (werk, vriendenkring, familie, etc.). Dit kan verrassend nieuwe inzichten brengen! Bedank ze voor de feedback en onderzoek of je herkent wat ze vertellen.

Tip 5   Wie ben je als persoon?

Wie ben jij als persoon, los van je functie? Het is belangrijk dat je onderscheid maakt tussen je functie en je persoon. Als je een baan/functie verlaat, dan blijft je functie soms bestaan en wordt door een ander ingevuld. Jouw persoon en kwaliteiten gaan mee naar volgend werk. Je bent meer dan je baan en dat vergeet je soms. Bekleed je nog vrijwillige functies zoals bijvoorbeeld voorzitter van een VvE? Wat voor voorzitter ben je dan? Ben je vader, mantelzorger, loop je marathons? Welke rollen vervul je naast je werk en welk talent zie je terug in al die rollen?

Tenslotte

Daar waar je je ongevraagd inzet, of iets persoonlijks toevoegt, is waar je talent zich het meest profileert. En omdat dat zo vanzelfsprekend is voor jou, kan het moeilijk zijn om die inzet scherp weg te zetten in je eigen profilering. Niet alleen in de beperking maar in de vanzelfsprekendheid toont zich vaak de meester. Als mensen je complimenteren, kan je er van uit gaan dat jouw talent vanzelfsprekend aan het werk is.

Komt jouw talent goed tot zijn recht in jouw huidige werk?
Dan zit je op de goede plek!

Is dat niet het geval en wil je hier eens over van gedachten wisselen? Klik op de button hieronder om een vrijblijvende afspraak te maken:

Contact

Door Kita Lebesque
Loopbaancoach
Van Ede & Partners Amsterdam