Over de kracht van je stem

Over de kracht van je stem

Ben jij je bewust van wat je stem uitstraalt en doet met anderen? Weet je hoe je je stem kunt gebruiken om je overtuigingskracht te vergroten?

Hierover ga ik in gesprek met Victor Müller, stemcoach bij Van Ede & Partners en trainer van de workshop 'De Kracht van je Stem'.

 

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: waarom is je stem
zo belangrijk?
"Je stem is een wezenlijk onderdeel van de mens, de persona. Hoe je klinkt, dat ben je. Als je je stem op de juiste manier gebruikt, verbind je je met jezelf en met de mensen om je heen. Het is belangrijk je hart te openen naar je medemens, goed te luisteren in plaats van te luisteren om te reageren. Je krijgt dan betere dialoog.
Is je spreekgedrag congruent (je gebaren, je oogcontact kloppen met je stem), dan kunnen anderen als het ware zien wat je zegt en wordt er echt naar je geluisterd. Je wordt een inspirator, een autoriteit. "

Als je niet goed ademt, bijvoorbeeld omdat je niet stevig in je schoenen staat, dan maakt je stem een gespannen, scherp geluid. Dit wordt altijd gevoeld door de mensen die je horen spreken."

Wat maakt je stem juist sterk?
"Ik hanteer 4 gouden tips om je stem sterk te maken en die zal ik met je delen:

  1. Maak langere klinkers, in de klinker zit emotie, ruimte en schoonheid
  2. Maak pittige medeklinkers, de medeklinker geeft overtuiging en dynamiek
  3. Maak een zachte buik, dan krijgt adem de ruimte
  4. Move more your lips, dat zorgt voor expressiviteit en optimale resonantie

Door te articuleren komt de resonantie van je stem meer tot haar recht."

Victor aan het werk tijdens zijn workshop De Kracht van je Stem


Wat vertelt de stem van iemand jou over die persoon?

"Op dagen dat ik goed in vorm ben, hoor ik de biografische gegevens of karaktertrekken door in iemands stem. Bijvoorbeeld of iemand een strenge jeugd heeft gehad. Of dat hij/zij creatief of dynamisch is, vreugde voelt of gevoel voor humor of voor schoonheid heeft."

Kan iemand zijn stem ook zo inzetten, dat hij/zij zijn echte zelf verbergt of in ieder geval zijn ware emoties niet laat zien?
"Net als dat we spreken van een pokerface, kunnen we ook een pokerstem opzetten. Je hoort dan het palet van je stem niet meer, die wordt vlak, eentonig, beheerst. Een pokerstem gaat vaak gepaard met weglachen, ironisch reageren, niets laten binnenkomen, afstandelijk en/of niet eerlijk zijn, weinig van jezelf laten horen. Mensen prikken daar onmiddellijk doorheen."

Heb je een voorbeeld van iemand die zijn stem heeft leren gebruiken en zo een verandering in zijn leven teweegbracht?
"Ik coachte eens een sterke jongen met een grote stem. Hij moest zijn stem ‘open maken’ en daarvoor gaf ik hem oefeningen mee. Elke dag moest hij 8 minuten oefenen. Hij kreeg contact met zijn eigen klank, werd als het ware een met zichzelf, dat ontroerde hem. Door de schoonheid van zijn stem te erkennen, bereikte hij de basis van zijn zijn en daardoor het besef dat hij ‘meer dan goed genoeg was’. Hij kwam in zijn kracht en was klaar voor de nieuwe uitdaging die hij wilde aangaan."

Merk je verschillen in het gebruik van de stem tussen de diverse plaatsen waar je workshops geeft?
"Overal gebruiken mensen hun stem op een andere manier: soms vrij, soms behouden, dan weer eens vriendelijk of geprogrammeerd en kritisch. Al die verschillende manieren van stemgebruik zijn een stukje personal branding. Hier in de Amsterdamse regio gebruiken mensen hun stem vooral vrij, enthousiast en joviaal."

Waarmee kan je je stem meer kracht of expressie geven?
"Met ritme en tempo, waarbij je ervoor moet waken dat je gaat ratelen. Spreek eruit, niet erover. Jij bent het verhaal, spreek niet over het verhaal. Maar ook volume; zacht, midden, sterk. Of zelfs stiltes. Die zijn heel belangrijk in een sollicitatiegesprek, ze staan je toe vragen te laten ‘aankomen’, net zoals een witte pagina aan het begin of het einde van een boek."


Je hecht veel waarde aan klinkers, waarom is dat?

"Klinkers vormen in de spraak het vrouwelijke, bezielende principe, de lucht, de ruimte. Uit angst dat we aanstellerig klinken, maken we onze klinkers vaak kort, maar lange klinkers maken je stem bezielder. Dat heeft effect op anderen en op jezelf. Doordat je uit je hoofd, je hart en je buik spreekt, ben je overtuigend en congruent."

Hoe maak je juist gebruik van je adem?
"Het middenrif en de buikwand moeten samenwerken! Als je inademt, daalt het middenrif en de buik komt naar voren. Bij uitademing stijgt het middenrif en de buik wordt weer plat, ingetrokken.

Deze samenwerking wordt verstoord door de ‘sixpack’ ambities van tegenwoordig of door een ‘zakkige’, slappe buik, waar je geen contact mee hebt. Je buik moet soepel en actief zijn, net als een trampoline!"

Waar let jij op bij het gebruik van je eigen stem?
"Ik let op mijn articulatie, als ik dat niet doe, verzand ik snel in ‘lui’ spreekgedrag. Ik probeer dus  altijd iets beter te articuleren dan je geneigd bent te doen als je bijvoorbeeld met een vriend in een café zit."

Is het gebruik van je stem op de juiste manier iets wat je moet blijven oefenen?
"Je stem is als een muziekinstrument dat je dagelijks moet bespelen."

Wat vind je het leukste als je de stemworkshop geeft?
"Dat is de ontdekkingstocht die mensen maken in een hele korte tijd. Ze zijn verbaasd over wat hun stem inhoudt en enthousiast over het snelle resultaat. Je stem is zo vanzelfsprekend maar er zit veel meer achter, veel meer verdieping."

Wil je ook ervaren hoe je je overtuigingskracht kunt vergroten?
Meld je aan voor de workshop De Kracht van je Stem van Victor via de button hieronder.


Tekst/interview: Anne-Marie Le Poole

Victor Müller
Stemcoach en trainer
Van Ede & Partners Amsterdam