Heb je vragen?
Als je naar mijn cv kijkt, denk je: daar zit een mooie lijn in! Maar diep van binnen weet ik dat ik elke keer naar een andere plek ging in de verwachting dat ik daar wél voldoening zou vinden in mijn werk. En daar zat nu net de crux: ik zocht datgene wat mijn werk voor mij betekenis zou geven, buiten mezelf. In de doelstelling van het bedrijf, de opdrachten die ik deed. Iets wat ik veel jonge talenten nu ook zie doen. Terwijl zingeving juist heel erg in jezelf zit.
Mijn dochter en ik kijken heel anders naar ons werk. Zij is een dertiger met een mooie baan bij een multinational, ik ben een zestiger met een eigen bedrijf. Maar de grote kloof zit niet in wat we doen en waar we werken. Sterker: over veel zijn we het roerend eens. Maar tussen onze dieperliggende werkmotivaties zit een verschil van dag en nacht. Een verschil dat algemener is voor onze generaties.
Er zijn nieuwe colleges aangetreden in onze 344 gemeenten en honderden nieuwe wethouders geïnstalleerd. Hoe is het eigenlijk om wethouder te zijn?
Ondernemen draait om mensen en niet om producten of merken. Mensen maken het bedrijf. Dat betekent ook dat aandacht voor die mensen dé cruciale succesfactor is voor elke organisatie. En juist daaraan ontbreekt het nogal eens. Wat gaat er mis en hoe kan het beter?
Voor veel professionals die in een nieuwe baan beginnen, is dit een surrealistische ervaring: je loopt dezelfde trap op, zit op hetzelfde kamertje in je eigen huis, alleen met hoofden op je beeldscherm die je niet kent. Hoe krijg je dan gevoel bij je nieuwe organisatie?
De krapte op de arbeidsmarkt is een belangrijk thema. Werkgevers spannen zich dan ook meer en meer in om medewerkers te boeien en te binden. Maar hoe doe je dat effectief? Hoe vul je boeien en binden écht in als ‘interesseren en behouden’ – en niet als ‘ketenen en vastmaken’, of als half werk waarin het behouden vergeten wordt?
Naar verwachting keren ruim 700 wethouders – bijna de helft van het totaal - na gemeenteraadsverkiezingen niet terug in het college. Zij moeten op zoek naar een nieuwe werkkring. Een verrassing zal dat voor de meesten niet zijn. Dat neemt niet weg dat het wennen wordt. Of, zoals een oud-wethouder tegen mij zei: ‘Ineens zat ik thuis op de bank en dacht ik: wat nu?’
Sinds enkele maanden ben ik opnieuw geïnteresseerd in het fenomeen ‘Flow’: de mentale staat die energie en werkgeluk genereert, waarin je het gevoel hebt boven jezelf uit te stijgen.
Werknemers kwijnen weg achter hun laptop thuis. Is dit het nieuwe normaal of mogen we gauw weer naar kantoor?
Wat maakt dat je aantrekkelijk bent op de arbeidsmarkt? Aflevering 4 van de loopbaanlessen die ik van mijn cliënten heb geleerd, zoals dit keer van Maarten.
Hoe vind ik een volgende baan die bij me past?! Dit is één van de meest gestelde vragen waarmee mijn cliënten worstelen. Op het oog een simpele vraag maar vergis je niet.
De weg van ontslag naar een nieuw lonkend perspectief! Mijn tweede blog uit een serie van vier, over de belangrijkste loopbaanlessen die ik veelal van mijn cliënten heb geleerd.
'Waar gaat het eigenlijk om in een loopbaan?' Veel loopbaanlessen leerde ik van mijn cliënten. In een serie van vier blogs zal ik de komende weken de belangrijkste hier delen.
Netwerken speelt een belangrijke rol in het vergroten van de kans op een nieuwe werkkring, baan of opdracht. Ook bij het vergaren van kennis, contacten, ideeën en tips is netwerken handig om in te zetten.
Nu veel van ons noodgedwongen thuis zijn, is het misschien een goed idee om eens na te denken over wat je nú kunt doen om straks, als Nederland weer open gaat, zo snel mogelijk en goed voorbereid de draad weer op te pakken bij het vinden van ander werk. Er zijn vast acties waar je nog niet aan toe kwam. Of ideeën die op de plank bleven liggen, omdat er zoveel anders te doen was. Die kun je nu wellicht oppakken of ten uitvoer brengen.
Laat in een sollicitatiegesprek zien wie je bent en dan vooral je zonkant. En wees congruent: wat je zegt moet kloppen met hoe je het zegt. Alleen, bij jezelf blijven is niet zo simpel. Juist tijdens een sollicitatiegesprek raak je makkelijk uit je evenwicht. Hoe komt dat?
Eva (33) heeft een nieuwe baan! Ze had leuke gesprekken en nu ligt er een aanbod. Het bedrijf is echt wat ze wil: innovatief en maatschappelijk betrokken. Een gaaf bedrijf. Wat haar marketingfunctie precies zal inhouden is nog niet helemaal duidelijk (de organisatie zit in een veranderingsproces) maar ze willen haar graag hebben ...
Een eigen bedrijf beginnen is jouw droom. Je wilt ondernemer worden. Hoe zorg je voor een vliegende start van jouw bedrijf? Je hebt behoefte aan hulp bij het opstellen van het businessplan van jouw eigen bedrijf. De ondernemerscoaches van Van Ede & Partners kunnen je begeleiden bij het opstarten van jouw eigen bedrijf. Voor aanstaande ondernemers heeft Van Ede & Partners een speciale Leergang Ondernemerschap ontwikkeld.